سفارش تبلیغ
صبا ویژن

جراحی مغز و اعصاب چیست؟

یکی از رایج ترین تصورات غلط در مورد جراحی مغز و اعصاب این است که این جراحی فقط به درمان تومورهای مغزی می پردازد و دوره نقاهت آن همیشه طولانی و چالش برانگیز است.

با این حال، حقیقت این است که جراحی مغز و اعصاب یک رشته متنوع است که شرایط مختلف را درمان می کند و طیف وسیعی از روش ها را در بر می گیرد. با پیشرفت در فناوری و تکنیک های جراحی، روز به روز به رشد خود ادامه می دهد و گزینه های کم تهاجمی و زمان بهبودی کوتاه تر را به بیماران ارائه می دهد. 

اگر به شما برای جراحی مغز و اعصاب توصیه شده است یا می خواهید در مورد این گزینه درمانی بیشتر بدانید، این مقاله برای شما مناسب است. در بخش‌های بعدی، ما جراحی مغز و اعصاب را تعریف می‌کنیم، شرایط رایجی را که می‌تواند آن را درمان کند بررسی می‌کنیم، و توصیه‌هایی برای پیشبرد مراقبت‌های جراحی مغز و اعصاب ارائه می‌کنیم. 

 

جراحی مغز و اعصاب چیست؟

جراحی مغز و اعصاب اغلب به عنوان جراحی مغز شناخته می شود، اما این بدان معنا نیست که این رشته بر روی درمان اختلالات مغز تمرکز دارد. در عوض، جراحی سیستم عصبی را در بر می گیرد و به مغز و نخاع مربوط می شود. این شامل تشخیص و درمان آسیب ها یا بیماری های مغز، نخاع و ستون، و اعصاب محیطی در سراسر بدن است. 

به این ترتیب، پزشکان متخصص در جراحی مغز و اعصاب فقط جراح مغز نیستند. آنها همچنین برای درمان بیماری های مختلف مانند درد مزمن کمر و گردن، اسکولیوز و آسیب گردن مرتبط با ورزش آموزش دیده اند.

 

جراحان مغز و اعصاب چه نوع آموزش هایی دارند؟

جراحی مغز و اعصاب یک زمینه بسیار تخصصی است، بنابراین جراحان مغز و اعصاب باید آموزش های گسترده ای را پشت سر بگذارند تا متخصص شوند.

پس از اتمام دانشکده پزشکی، جراحان مغز و اعصاب یک برنامه رزیدنتی را به مدت هفت سال تکمیل می کنند. در این مدت، آنها تجربه عملی در تشخیص و درمان بیماری های عصبی مختلف و همچنین انجام روش های جراحی پیچیده به دست می آورند. برخی از جراحان مغز و اعصاب پس از آن انتخاب می‌کنند تا تخصص‌های بیشتری را در حوزه خاصی از جراحی مغز و اعصاب، مانند جراحی مغز و اعصاب کودکان یا انکولوژی عصبی، دنبال کنند .

 

جراحان مغز و اعصاب چه نوع جراحی هایی را انجام می دهند؟

همانطور که قبلا مشخص شد، تخصص جراح مغز و اعصاب به درمان آسیب ها و اختلالات مغزی محدود نمی شود. در اینجا حوزه های مختلف جراحی مغز و اعصاب و جراحی های مختلفی که جراحان مغز و اعصاب می توانند برای درمان بیماری های مرتبط با سیستم عصبی انجام دهند، آورده شده است.

  • جراحی عمومی مغز و اعصاب : این فوق تخصص شامل درمان طیف گسترده ای از اختلالات جراحی مغز و اعصاب، از جمله تومورهای مغز و ستون فقرات، آسیب های تروماتیک، شرایط عروقی و ناهنجاری های مادرزادی است.
  • جراحی مغز و اعصاب عروقی : جراحان مغز و اعصاب عروقی از تکنیک های باز و کم تهاجمی برای درمان شرایط پیچیده مانند سکته مغزی، آنوریسم ، ناهنجاری های شریانی وریدی و انواع خاصی از تومورهای مغزی استفاده می کنند.
  • انکولوژی جراحی مغز و اعصاب : جراحان مغز و اعصاب که فلوشیپ را در انکولوژی جراحی مغز و اعصاب به پایان رسانده اند در درمان جراحی گلیوم ، مننژیوم ، نوروم آکوستیک و سایر تومورهای موثر بر سیستم عصبی تخصص دارند.
  • جراحی مغز و اعصاب ستون فقرات : این رشته شامل انجام جراحی بر روی ستون فقرات استخوانی و نخاع برای اصلاح شرایط تخریبی ستون فقرات، برداشتن تومورهای نخاعی، درمان عفونت های ستون فقرات و ترمیم ناهنجاری های مادرزادی ستون فقرات است.
  • جراحی مغز و اعصاب عملکردی : پزشکان متخصص در جراحی مغز و اعصاب عملکردی اختلالات مربوط به حرکت را درمان می کنند که عملکرد روزانه فرد را مختل می کند. آنها این کار را از طریق درمان های کم تهاجمی مانند تحریک عمیق مغز و عصبی انجام می دهند. 
  • جراحی مغز و اعصاب کودکان : جراحان مغز و اعصاب کودکان در درمان مشکلات سیستم عصبی و ناهنجاری های سر و ستون فقرات در کودکان تخصص دارند.
  • جراحی مغز و اعصاب محیطی : این فوق تخصصی اختلالات اعصاب محیطی مانند آسیب های عصبی حاد را برای بازیابی عملکرد و به حداقل رساندن درد از طریق درمان جراحی و توانبخشی درمان می کند.

علاوه بر این شاخه‌های جراحی مغز و اعصاب، به درک روش‌های جراحی رایجی که می‌توان در درمان مشکلات سیستم عصبی استفاده کرد نیز کمک می‌کند. این شامل:

  • کرانیوتومی : این یک روش جراحی مغز و اعصاب است که در آن بخشی از جمجمه به طور موقت برای انجام یک عمل برداشته یا باز می شود، مانند درمان تومورهای مغزی ، آنوریسم ها و هماتوم ها.
  • شنت بطنی- صفاقی (VP) : شنت VP یک لوله پلاستیکی کوچک است که برای تخلیه مایع مغزی نخاعی اضافی از مغز به داخل شکم و بازگرداندن جریان طبیعی آن به مغز وارد می‌شود.
  • جراحی ستون فقرات حداقل تهاجمی (MISS) : برخلاف جراحی های باز که از برش های طولانی استفاده می کنند، MISS شامل ایجاد برش های کوچکتر و استفاده از دستگاهی به نام جمع کننده لوله ای برای انجام جراحی است. به این ترتیب، مزایایی مانند درد کمتر پس از جراحی و آسیب کمتر عضلات و بافت نرم به همراه دارد.

 

دکتر علی جعفری ، فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه ، متخصص جراحی مغز ، اعصاب و ستون فقرات